Gezamenlijke motie ‘onderzoek REC vervuiling op Terschelling

Gezamenlijke motie 'onderzoek REC vervuiling op Terschelling’.

Met grote verbazing hebben wij, als fractie van PBT,  een stuk in de LC van 26 februari over de Harlinger afval oven gelezen. Dit gaat over de roep om een hogere schoorsteenpijp van de afval verbrandingsoven REC omdat er veel schadelijke stoffen die uit de pijp komen, zoals bijvoorbeeld zoutzuur. Onder andere deze stof zorgt voor gezondheidsklachten als deze ingeademd word.  Hoe hoger de pijp, hoe verder de uitstoot verspreid word. Volgens de directeur van de REC, John Vernooij is de uitstoot binnen de normen van de milieueffecten rapportage. Maar de GGD is kritischer en gaat metingen in een straal van 1 km rondom de oven doen.

Terug naar Terschelling. Wij horen al langere tijd dat veel mensen, met name om oost, met een zuidwesterwind de afvaloven kunnen ruiken. Nu is onze vraag:
Komen er op Terschelling ook veel schadelijke stoffen uit de Harlinger afvaloven voor?
Wij denken niet dat het college daar inhoudelijk antwoord op heeft.

Daarom heeft PBT gisterenavond in de rondvraag van de commissievergadering het volgende voorgesteld:
Bij de eerstvolgende raadsvergadering een gezamelijk motie in te dienen om het college opdracht te geven om om uit te zoeken of er inderdaad schadelijke stoffen uit de Harlinger afvaloven op Terschelling terecht komen, door op verschillende punten op het eiland metingen te verrichten.
Immers de gezondheid van de burgers staat voorop en ook de natuur en dieren in ons prachtig maar zeer kwetsbaar natuurgebied de Boschplaat moeten wij beschermen.

Goed nieuws: Geen enkele partij heeft zich gisterenavond uitgesproken tegen ons voorstel te zijn. In de volgende raadsvergadering zal dus een gezamenlijke motie van PBT/PVDA/VVD/CDA ingediend worden dat er goed onderzocht moet worden wat nou precies de impact van de afvaloven op Terschelling is.

 


Geplaatst

in

door

Tags: