PvdA Wethouder Teun de Jong vult deeltijdsalaris aan met wachtgeld( 30%!)

PvdA Wethouder Teun de Jong vult deeltijdsalaris aan met wachtgeld( 30%!)

PBT is er na schriftelijke vragen ( bijlage 1) aan het huidige college erachter gekomen dat wethouder Teun de Jong van de PvdA een aanvulling van 30% op zijn huidige salaris van wethouder ontvangt uit de pot wachtgeld.

Hierdoor heeft de Terschellinger gemeenschap ongeveer € 20.000 per jaar minder te besteden voor de eerste 3 jaar. Lees het uitgebreide antwoord van dit college ( bijlage 2). Uiteraard is dit niet medegedeeld tijdens de benoeming van het huidige college en het kwam voor PBT dan ook als een volledige verrassing.
Na uitgebreid onderzoek blijkt dit helemaal legaal te kunnen en is er dus niet illegaals gebeurd.Dus buiten het geheimhouden van deze regeling is er wettelijk niets aan de hand.
Maar PBT vindt dat wethouder Teun de Jong hiermee toch moreel een scheve schaats rijdt. Want de regeling is eigenlijk bedoeld als je als wethouder niet herkozen wordt in een nieuw college.

Op Terschelling heeft  PvdA wethouder Teun de Jong als partijleider van de grootste partij na de verkiezingen in 2014 als formateur er zelf voor gekozen om i.p.v.  fulltime wethouder( 1fte) te zijn een nieuw college te vormen met drie partijen, elke partij een eigen wethouder te geven, met als gevolg dat elke wethouder een beloning van 0,7 fte ontvangt. Wettelijk zo geregeld bij 3 wethouders.

Hierdoor heeft wethouder Teun de Jong dus minder beloning geaccepteerd, omdat het werk ipv over twee nu over drie wethouders verdeeld wordt. Om via de achterdeur toch gecompenseerd te worden voor een dikke 3 jaar, is toch wel een beetje raar. Minder verantwoordelijkheid, minder werk en toch gecompenseerd willen worden. Want bij een eventueel vertrek in 2018 heeft hij weer recht op 3 jaar wachtgeld. Het zou de PvdA wethouder sieren juist niet gebruik te maken van deze legale financiële ondersteuning.
Niets voor niets keurt de Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga, gespecialiseerd in staatsrecht, dergelijk misbruik resoluut af. “Wachtgeld is bedoeld voor de overgang naar een nieuwe functie, als een overbrugging. Dit is verstoppertje spelen: zeg dan gewoon eerlijk dat je fulltime betaald wil worden” . Zie bijlage 3 voor identieke geval van een VVD wethouder in Albrandwaard en waar landelijk de nodige commotie over stond.

Het is maar dat u het weet, Terschelling!

 


Geplaatst

in

door